ماینر چیست
اطلاعات جدید نشان میدهند که سهم بیت کوین از کل پاداش های ماینینگ ارز دیجیتال در 2.5 سال اخیر 250 درصد افزایش یافته است.
طبق اطلاعات جدید، تسلط بیت کوین در عرصه ماینینگ به تدریج در حال افزایش است و از اواسط سال 2017 تاکنون 250 درصد افزایش یافته است. اکنون، سهم بیت کوین از کل پاداش های استخراج ارز دیجیتال بیش از 80 درصد است.
ماینر چیست؟ به عبارت دیگر، بیش از 80 درصد کل درآمد ماینینگ ارز دیجیتال توسط ماینرهای بیت کوین کسب شده است، در حالی که ماینینگ تمام آلتکوین ها به کمتر از 20 درصد درآمد ماینینگ جهانی رسیده است. این موضوع به دلیل کاهش سودآوری ماینینگ اتریوم بوده است که در مقطعی نسبت به بیت کوین سهم بیشتری از عرصه ماینینگ داشته است، اما اکنون تقریبا مغلوب ماینینگ بیت کوین شده است. هم چنین ماینینگ لایت کوین، زی کش و بیت کوین کش نیز سهم خود از عرصه ماینینگ را از دست داده اند.
در سال گذشته شاهد آن بودیم که بسیاری از ماینرهای آلتکوین ها به استخراج بیت کوین روی آوردند. برخی ماینرهای لایت کوین به دلیل اجرا شدن هاوینگ این کوین و کاهش قیمت این ارز از استخراج این کوین دست کشیدند. بسیاری از ماینرهای اتریوم نیز به دلیل بروز رسانی ها در خصوص انتقال به گواه اثبات سهام این شبکه را ترک کردند و در مقابل شاهد آن بودیم که تعداد ماینرهای شبکه بیت کوین در حال افزایش هستند.
به طور کل، این اطلاعات نشان میدهند که بیت کوین همانند بخش عمده ای از تاریخ ارزهای دیجیتال، بار دیگر به پادشاه ماینینگ کریپتو تبدیل شده است. بیت کوین در زمان اوج ICO ها در سال 2017، تسلط استخراج خود را از دست داد، اما اکنون اوج ICO ها به پایان رسیده و بیت کوین بار دیگر به صدر برگشته است.
یاسین الماندیرا (Yassine Elmandjra)، یکی از تحلیلگرانِ شرکت آرک اینوست (ARK Invest)، به تازگی اعلام کرده است که بخش عمدهای از پاداشهای شبکههای مبتنی بر اثبات انجام کار یا همان ماینینگ، متعلق به بیت کوین است.
به گزارش کویندسک، ماینرهای بیت کوین در روز 9 ژانویه، چیزی در حدود 15 میلیون دلار بیت کوین به عنوان پاداش دریافت کردند. این در حالی است که مجموع پاداشها در شبکههای مطرح مبتنی بر اثبات انجام کار، مانند اتریوم، زیکش، لایت کوین، اتریوم کلاسیک، بیت کوین کش و بیت کوین اس وی، تنها کمی بیشتر از 18 میلیون دلار برآورد شده است. یعنی پاداش استخراج بیت کوین به تنهایی تقریبا به اندازهی مجموع شبکههای ماینینگ است.
از همین رو میتوان گفت که ماینرهای بیت کوین، چیزی در حدود 83 درصد از تمام پاداشهای استخراج در شبکههای بلاک چینی مبتنی بر اثبات انجام کار را دریافت میکنند.
از اواسط سال 2017 میلادی، درآمد کسب شده از استخراج بیت کوین 250 درصد رشد داشته است. از طرف دیگر اتریوم به عنوان ارز دیجیتال شماره دو بازار، از این حیث با کاهش چشمگیری مواجه بوده است.
اثبات انجام کار، الگوریتم اجماعی است که در آن ماینرها با حل کردن مسائل ریاضی پیچیده، پاداش دریافت میکنند. در طرف دیگر الگوریتم اجماع اثبات سهام وجود دارد که در آن اعتبارسنجهای شبکه با در اختیار گذاشتن داراییهای خود به شبکه، سود دریافت میکنند.
به گفته مونیب علی (Muneeb Ali)، مدیرعامل بلاک استک (Blockstack) این حقیقت که ماینرهای بیت کوین به نسبت دیگر رقبا، درآمد بالاتری دارند، مسئلهای که چندان تعجب برانگیز نیست؛ چراکه بیت کوین بزرگترین و قویترین ارز دیجیتال مبتنی بر اثبات انجام کار بوده و بیشترین اثر شبکهای را دارد. به گفته وی، شبکه بیت کوین طولانیترین زنجیره سوابق تراکنش را از آن خود کرده است.
در تعریف اثر شبکهای باید گفت که هر چه پذیرش و استفاده از یک ایده یا سیستم بیشتر باشد، ارزشش نیز بیشتر میشود. تاثیری که به صورت نمایی (و نه خطی) افزایش مییابد.
تریس میر (Trace Mayer)، از متخصصین بیت کوین در سال 2016 ضمن اشاره به ذخیره ارزش بیت کوین و امنیت آن، اذعان کرد که اثر شبکهای آن نیز به سرعت بیشتر میشود.
مونیب علی دربارهی بیت کوین میگوید:
این ارز دیجیتال تقریبا ارزش خود به عنوان یک «ذخیره ازرش» را اثبات و جایگاه خود به عنوان قویترین ارز [دیجیتال] را تحکیم کرده است.هش ریت یا نرخ هش شبکه بیت کوین را میتوان عاملی در تعیین میزان امنیت آن دانست. هش ریت این شبکه طی سالهای گذشته به شدت افزایش یافته است و همین مسئله سبب شده تا بلاک چین بیت کوین به سیستمی بسیار امن و قابل اتکا بدل شود که خود به اثر شبکهای آن کمک کرده است. در حال حاضر هش ریت شبکه بیت کوین نزدیک به 100,000,000 تراهش بر ثانیه است.
مونیب علی معتقد است که تغییر الگوریتم اجماع اتریوم از اثبات انجام کار به اثبات سهام میتواند باعث افزایش بیش از پیش در سهم استخراج بیت کوین به نسبت ارزهای دیجیتال دیگر شود.
طبق شایعات، انتقال کامل از اثبات انجام کار به اثبات سهام در شبکه اتریوم، تا سال 2020 به پایان خواهد رسید. استیو تیسو (Steve Tsou)، مدیرعامل آرآر ماین (RRMine)، در مصاحبهای با کوین دست گفت:
شبکه اتریوم 2.0 بهتر از نسخه قبلی خواهد بود و میتواند ارزش واقعی خود [در این صنعت] را نشان دهد.
هاوینگ یا نصف شدن پاداش شبکه بیت کوین، عامل دیگری است که میتواند بر درآمد ماینرها تاثیرگذار باشد. در حال حاضر استخراج هر بلاک در شبکه بیت کوین پاداشی 12.5 بیت کوینی را برای ماینر به همراه دارد. ماه می (خرداد) این رقم به 6.25 بیت کوین کاهش خواهد یافت. پس از هاوینگ، هزینه ماینینگ دو برابر خواهد شد و این مسئله میتواند ماینرهای خردتر را از دور خارج کند. در نهایت با خارج شدن این ماینرها از دور، عرضه و تقاضا نیز دستخوش تغییراتی خواهد شد.
تیسو معتقد است که کاهش عرضه میتواند باعث افزایش قیمت بیت کوین شود و آن را تا جایی که ماینینگ سودده باشد بالا ببرد. این مسئله همچنین بر سهم بیت کوین از بازار ماینینگ نیز تاثیرگذار خواهد بود. در صورت سودده بودن ماینینگ بیت کوین، ماینرهای زنجیرههای دیگر نیز به سمت زنجیره بیت کوین خواهند آمد. او در ادامه میافزاید:
مهمترین مسئله کنترل ماینرها بر هزینههاست. این کنترل تمام آن چیزی است که یک ماینر میتواند از ماینینگ سود بدست آورد.
با این حال در صورت کاهش قیمتِ شدید، کنترل کردن هزینه به امری مشکل و چالش برانگیز بدل خواهد شد و در نهایت به خروج ماینرها و کاهش سهم بیت کوین از استخراج در حوزه شبکههای مبتنی بر اثبات انجام کار ختم میشود.